Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Conferința de presă susținută de Președintele României, domnul Klaus Iohannis

Bună seara!

Așa cum știți, școala începe pe 14 septembrie, în condiții cu totul diferite față de anii trecuți.

În acest moment, avem doar câteva localități în care educația se va relua exclusiv on-line, iar în altele se va desfășura în sistem hibrid, în funcție de situația epidemiologică și de condițiile logistice existente. Autoritățile centrale și locale, dar și conducerile unităților de învățământ au implementat o serie de proceduri pentru a limita riscul de transmitere a COVID-19 în comunitatea școlară, dar eficiența lor depinde în bună parte de colaborarea cadrelor didactice, a părinților și, evident, a elevilor. Nu putem reduce riscul de infectare la zero, dar, în același timp, este foarte important să conștientizăm că, prin respectarea regulilor de bază, fiecare contribuie la siguranța întregii comunități.

Limitarea accesului la educație are consecințe negative majore pentru generațiile tinere și ne afectează tuturor viitorul. Așadar, decizia de a deschide școlile, deși nu este una ușoară, este corectă și necesară.

Mulțumesc tuturor celor care au depus eforturi ca școala să poată începe, pentru că obiectivul unei educații de calitate trebuie să rămână prioritar, chiar dacă ne confruntăm cu o criză sanitară. Vreau să evidențiez, totodată, eforturile autorităților locale de a asigura instituțiilor de învățământ tot ceea ce este necesar pentru desfășurarea noului an școlar. Le mulțumesc, de asemenea, și dascălilor și conducerilor școlilor care, nu de puține ori, trebuie să găsească soluții pentru a face posibilă reluarea cursurilor în condiții de siguranță pentru copii și pentru cadre didactice.

Nu în ultimul rând, mă adresez și părinților, care, în mod firesc, sunt preocupați și îngrijorați de modul în care vor evolua lucrurile începând cu 14 septembrie: vă încurajez să îi trimiteți pe copii la școală și să le explicați că, pentru un timp, școala va fi diferită, dar, dacă vom respecta cu toții regulile, vom depăși cu bine această situație.

Al doilea subiect la care vreau să mă refer este cel al alegerilor locale din 27 septembrie. Aceste alegeri au fost deja amânate din cauza epidemiei. Acum au fost luate măsuri care permit desfășurarea alegerilor astfel încât cetățenii care vin la vot să fie protejați.

Nu știm, în acest moment, cât va mai dura pandemia și tocmai de aceea alegerile locale nu mai pot fi amânate pe termen nedefinit. Provizoratul și lipsa de legitimitate a aleșilor care și-au finalizat de luni bune mandatul acordat de cetățeni dăunează atât comunităților locale, cât și democrației noastre în ansamblu.

Campania electorală a început deja și, chiar dacă este una atipică, partidele și candidații își pot prezenta public proiectele lor. Din păcate, nici din această campanie electorală nu lipsesc inițiativele complet demagogice, cu măriri de venituri inaplicabile pentru diverse categorii sociale. E o întrecere zilele acestea în Parlament în votarea unor astfel de proiecte, campionul populismului fără acoperire fiind, ca de obicei, Partidul Social Democrat.

Fac, de aceea, un apel la decență politică. Crearea de false așteptări, imposibil de susținut economic, sau contestarea unor măsuri sanitare care își dovedesc eficiența sunt practici electorale toxice, care fac rău oamenilor.

Dragi români,

În această campanie electorală, informați-vă, comparați ofertele și proiectele electorale și alegeți în cunoștință de cauză. Comunitățile noastre vor crește și se vor dezvolta prin grija și responsabilitatea fiecăruia dintre noi, votându-i pe cei care ne-au câștigat încrederea și ne reprezintă cel mai bine.

Vă mulțumesc! Dacă dumneavoastră din sală aveți întrebări, vă rog să poftiți.


Sesiune de întrebări și răspunsuri:

Jurnalist: Domnule Președinte, ați mulțumit celor care s-au implicat în acțiunile pentru deschiderea școlii. Există însă multe semnale din țară, de la profesori, de la părinți, în legătură cu situații mai degrabă confuze, în multe localități. De exemplu, pe lista localităților care intră pe scenariul roșu sunt comune în care primarii spun că nu există nici măcar semnal la internet, copiii nu au tablete, deci e aproape imposibil ca școala să se desfășoare acolo exclusiv online. Pe de altă parte, în orașe sunt părinți care ezită să își trimită cu copiii la școală, chiar dacă acele localități ar fi pe scenariul verde. În aceste condiții, dumneavoastră, ca șef al statului și ca profesor, ce notă ați da autorităților care au fost implicate în acest proces, nu doar Ministerului, ci și autorităților locale?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Este cam neobișnuit să se dea note înainte să înceapă școala, așa că mă abțin la acest capitol. Însă, dați-mi voie să vă spun un pic la modul mai general despre ce vorbim aici. Este firesc că ne îndreptăm atenția și asupra excepțiilor, acolo unde lucrurile nu funcționează.

Dar, dați-mi voie să vă spun că în mii și mii de școli din România directorii, profesorii, consiliile de administrație, autoritățile locale au lucrat și au rezolvat problemele. Marea, marea majoritate a copiilor vor merge la școală, lucrurile vor fi pregătite și vor funcționa. Sigur, regretabil, ca în fiecare an - fiindcă încă nu suntem acolo unde dorim să ajungem, poate după ce implementăm „România Educată” - mai există și excepții, mai există și chestiuni nerezolvate, dar ele pot fi rezolvate și am constatat o implicare exemplară, nu numai la autoritățile centrale, ci și la autoritățile locale.

Poate faptul că începe școala în campanie nici nu este așa rău. Fiecare primar, evident, are ambiția să arate că poate să rezolve și problemele școlii, ceea ce este foarte bine. Sunt convins că, și pentru aceste excepții, unde problemele încă nu sunt rezolvate, din păcate, se vor găsi soluții în zilele următoare. Se vor implica și autoritățile centrale, acolo unde se poate, fiindcă nu este posibil - și asta am spus-o din capul locului - nu este posibil ca de aici, din Capitală, să se rezolve problemele fiecărei școli din fiecare comunitate. Problemele se rezolvă cel mai bine acolo unde apar și sunt convins că soluții se vor găsi.

Jurnalist: Dacă îmi permiteți o continuare, nu vă temeți, nu credeți că există riscul ca aceste excepții să vulnerabilizeze și mai tare niște categorii de copii care erau deja vulnerabili? Pentru că exemplul pe care vi l-am dat, sunt localități sărace în care nu există...

Președintele României: Întotdeauna există categorii vulnerabile și este treaba Guvernului și a autorităților locale să se ocupe de ele, și se vor ocupa. Eu sunt convins că nu toate problemele sunt încă rezolvate, dar am convingerea că lumea se va implica și va găsi repede soluții. Și acolo unde apar probleme importante, sunt convins că inclusiv Guvernul se va implica pentru soluționarea lor și, în acest sens, am avut chiar mai multe discuții cu cei responsabili din Guvern. Mulțumesc.

Jurnalist: Domnule Președinte, în ultima perioadă tot mai multe voci din societatea civilă, cetățeni, simpli cetățeni sau cum dorim să le spunem, activiști, ONG-uri, grupuri civice atrag atenția asupra unei situații pe care o consideră o anomalie, mai exact asupra faptului că în timp ce evenimentele electorale, de exemplu, sunt permise acum, s-a dat liber la ele, dreptul de a protesta nu este restituit. Oamenii acuză Guvernul că a redat cetățenilor dreptul  de a merge la restaurant și la cafenea, politicienilor dreptul de a organiza întâlniri electorale, în schimb, dreptul fundamental de a protesta nu a fost restituit. Cei care ies în stradă pentru a-și exprima varii nemulțumiri sau doleanțe riscă nu doar amendă, ci și dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Din câte știu eu, aceste probleme i-au fost semnalate domnului premier Orban, societatea civilă i-a adresat mai multe scrisori care, după știința mea, au rămas fără răspuns. Aș vrea să vă întreb dacă considerați aceste probleme ridicate de cetățeni drept fundamentate și, în cazul în care considerați că doleanțele lor sunt fundamentate, dacă, în calitatea dumneavoastră de Președinte mediator, intenționați să vă implicați, astfel încât oamenii să poată protesta, desigur, cu respectarea normelor de distanțare socială, etc..

Președintele României: E o problemă cu siguranță foarte interesantă. Eu aș fi de părere că dacă se respectă normele care sunt impuse și pentru altfel de adunări, în condiții de strictă legalitate, cred că s-ar putea organiza și forme de protest. Eu cred că autoritățile care se ocupă de așa ceva mai degrabă se tem de nerespectarea normelor. Ați văzut, așa cum am văzut și eu, că au fost anumite manifestări unde toate normele au fost practic ignorate, or, așa ceva nu ne ajută pe niciunii, nici pe protestatari, nici pe cei care vor să își vadă liniștiți de viața lor. Deci, în principiu, în măsura în care s-ar respecta toate normele în vigoare, chestiunea s-ar putea discuta.

Jurnalist: Ar fi acest lucru un subiect de discuție între dumneavoastră și Premierul Orban?

Președintele României: În măsura în care există un astfel de interes, cu siguranță, autoritățile se vor ocupa de asta.

Jurnalist: Ieri a apărut în spațiul public documentul prin care fostul ministru de Finanțe, Eugen Orlando Teodorovici, o informa pe Viorica Dăncilă, într-o ședință de guvern din octombrie 2019, asupra faptului că bugetul României nu își permite pentru anul 2020 o creștere a punctului de pensie cu 40%, întrucât nu ne-am fi încadrat în deficitul bugetar de 3%. Mai mult, se făcea referire la faptul că singura soluție este ca majorarea punctului de pensie să se facă cu un procent diferit. În schimb, vedem, PSD face presiuni, de la începutul anului, asupra majorării punctului de pensie cu 40%, deși, iată, știm după acest document care erau intențiile PSD. Totodată, astăzi, Guvernul a atacat la Curtea Constituțională dublarea alocațiilor, iar Marcel Ciolacu a avut o critică la adresa Guvernului, spunând, și citez aici: „Nu vă crapă obrazul de rușine!”. V-aș întreba... Această critică era la adresa Guvernului. V-aș întreba cum vedeți aceste presiuni făcute de PSD și aș insista pe acest document, care arată că într-adevăr PSD știa de anul trecut că nu există bani pentru majorarea punctului de pensie cu 40%.

Președintele României: Nu ar fi existat, se pare, bani, nici în condițiile în care nu am fi avut această epidemie și în condițiile în care nu am fi avut această criză economică. Acum, când avem și pandemia și criza economică, este clar că bugetul s-a restrâns considerabil. Totuși, și eu, și premierul, și ceilalți membri din Guvern și-au dorit o creștere și pentru pensionari, și s-a realizat. Atât s-a putut, atât s-a realizat. Același lucru este valabil și pentru eșalonarea dublării alocațiilor pentru copii. Noi ne dorim aceste lucruri, dar toată lumea trebuie să înțeleagă că, dacă ni le dorim, nu înseamnă că bugetul țării permite tot ce ne dorim. Și atunci, revin la ce am mai spus și este destul de regretabil, că Partidul Social Democrat nu a înțeles nimic de aici și continuă să dea impresia unor persoane că s-ar fi putut mai mult. Nu s-ar fi putut mai mult, și aceste încercări ale PSD de a corecta prin Parlament ceva ce nu se poate, adică finanțele țării, este pur și simplu jalnică, este o abordare populistă electoralistă care nu le face cinste.

Jurnalist: Dacă îmi permiteți o completare, după parcursul la Curtea Constituțională, dacă cele două proiecte, vorbim de majorarea pensiilor și dublarea alocațiilor, vor ajunge la dumneavoastră pentru promulgare, ce veți face, le veți promulga?

Președintele României: Asta o să vă spun atunci, dar este destul de clar că mai mult decât s-a decis până acum prin rectificarea bugetară nu este posibil în acest an. Finanțele publice nu pot fi extinse, oricât de mult ne-am dori. Asta este realitatea, nu ne convine. Nu am vrut pandemia, nu am vrut criza economică, dar trebuie să gestionăm treburile publice în așa fel încât lucrurile să funcționeze și în acest an, și în anul viitor, și peste cinci ani și așa mai departe. Deci, eu cred că trebuie să ajungem să înțelegem cu toții că o abordare responsabilă este cea mai sănătoasă pentru fiecare român.

Jurnalist: Tot despre situația economică și cum merge economia în perioada următoare voiam să vă întreb. Trăim o perioadă în care economia a suferit cea mai mare scădere din istoria recentă, să spunem, nici moneda națională nu o duce mai bine, se depreciază în fiecare zi, iar bancherii și finanțiștii spun că este doar începutul, să ne așteptăm și la mai mult. Așa că, în acest context economic complicat, Guvernul a anunțat că lucrează deja la legea bugetului de stat pentru anul următor și nu este exclus să vedem chiar reduceri de venituri în domeniul bugetar și poate o înghețare a pensiilor pentru anul viitor. Aș vrea să știu dacă veți susține o astfel de lege a pensiilor și veți promulga o lege a bugetului de stat care prevede astfel de tăieri sau înghețări de venituri. Mulțumesc.

Președintele României: Dați-mi voie să vă spun că nu s-a vehiculat niciodată vreo tăiere de salarii sau de pensii. Asta este o prostie pesedistă aruncată în spațiul public din motive electorale. Nu are nimeni de gând așa ceva. Însă, este clar că bugetul pentru anul viitor trebuie construit cu mare grijă și cred că este la fel de evident că e de preferat ca bugetul pentru anul viitor să fie discutat și aprobat de noul parlament care va rezulta din alegerile parlamentare, și nu de acest parlament, unde vedem niște abordări total neprincipiale și neconforme cu realitatea. Dar, încă o dată, ca să nu rămânem cu o impresie greșită, nu se discută despre tăieri de salarii și pensii. Este exclus așa ceva. Economia a suferit un recul semnificativ în trimestrul II, care a trecut, între timp își revine. Și, noi credem că în continuare economia României își va reveni și va permite reluarea unui parcurs normal, care, evident, parcurs normal include creșteri, de salarii, de pensii, de alocații, de investiții și așa mai departe. Deci, noi ne pregătim pentru an de creștere, nu an de reducere și, ca această creștere să fie semnificativă și pentru ca să avem investiții foarte importante, care au fost tot, amânate, pentru asta m-am bătut și eu în Consiliul European, pentru a obține fonduri europene semnificative, lucru care, din fericire, s-a reușit.

Jurnalist: Și, dacă îmi permiteți o scurtă observație, pentru că am văzut că v-ați atins masca de mai multe ori, cum credeți că elevii care vor începe școala vor reuși să respecte măsurile de igienă și să poarte masca, în acest context?

Președintele României: Eu sunt convins că se vor obișnui foarte repede. Copiii se obișnuiesc repede, chiar și cu lucrurile mai puțin plăcute.

Jurnalist: Surse din cadrul Partidului Național Liberal susțin că premierul Ludovic Orban este nemulțumit de activitatea mai multor miniștri din cabinetul său. Unul dintre acești miniștri ar fi chiar ministrul Educației, Monica Anisie, pentru modul în care a gestionat acest început de an școlar. Un alt exemplu ar putea fi cel al ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, care de la începutul mandatului său a promis că va rezolva situația în cazul Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție. Și, un alt caz ar fi chiar al ministrului Transporturilor, Lucian Bode, cel care de altfel a fost criticat inclusiv de foști demnitari pentru explicația pe care a dat-o în privința accidentului în care a fost implicat. Întrebarea mea este, domnule Președinte, pe dumneavoastră ce vă nemulțumește la acești miniștri sau alții din Guvernul actual?

Președintele României: Nu am de gând să fac o evaluare a miniștrilor nici în această seară, nici altădată, asta este o activitate care e rezervată premierului, care își evaluează echipa probabil atunci când va considera. Însă, povestea cu nemulțumirile și cu remanierile este o poveste simplă de campanie. Nu știu ce surse aveți, dar cel puțin eu n-am discutat cu premierul despre posibile remanieri sau nemulțumiri, nici nu este cazul. Acum sunt probleme urgente, importante de rezolvat și vor fi rezolvate. Iar atunci când premierul va decide să facă o schimbare în Guvern, atunci probabil îmi va spune acest lucru și vom dezbate chestiunea. Dar, încă o dată, nu s-a discutat, nu este o temă.

Jurnalist: Dar, despre modul în care a fost gestionată această începere a noului an școlar de către Ministerul Educației, în speță ministrul Educației, sunteți mulțumit în aceste momente?

Președintele României: Situația este așa de complicată și așa de neobișnuită încât lucrurile au fost greu de rezolvat și da, am ajuns, iată, să ne pregătim pentru ziua de luni când începe școala și marea majoritate, cum am spus, mii și mii de școli sunt pregătite, copiii sunt pregătiți, părinții abia așteaptă să înceapă școala, deci lucrurile au fost rezolvate, cu toate că am avut condiții vitrege cum n-am avut de la Revoluție încoace niciodată.

Jurnalist: Aș reveni puțin la problema redeschiderii școlilor. Ați vorbit dumneavoastră despre excepții și despre școli care intră în categoria excepții, însă vorbim aici despre 5.000 de unități de învățământ care nu au acces la internet, număr confirmat chiar de vicepremierul Raluca Turcan. V-aș întreba în acest context dacă totuși sunteți mulțumit de cum au gestionat autoritățile redeschiderea școlilor, având în vedere că, repet, vorbim despre 5.000 de școli care nu au acces încă la internet.

Președintele României: Accesul la internet nu se rezolvă de Guvern, accesul la internet se rezolvă de operatorii privați și da, se lucrează și la această chestiune, știu că au fost chiar mai multe discuții cu operatorii și, pe parcurs, lucrurile se vor rezolva. Însă, dacă ne uităm la ce dificultăți au fost de înlăturat, ce multe complicații au apărut și au trebuit rezolvate, cred că rezultatul este unul poate chiar neașteptat de pozitiv. Știți foarte bine că s-a discutat în fel și chip despre începerea anului școlar, dacă să înceapă, dacă să nu înceapă, discuții care s-au purtat în spațiul public. Noi am fost convinși de la început că anul școlar trebuie să înceapă, copiii trebuie să se întoarcă la școală și peste tot unde apar probleme trebuie găsite soluții. Unele s-au găsit de către autoritățile centrale, altele s-au rezolvat de către autoritățile locale, altele s-au rezolvat chiar în școală, sau în consiliul de administrație sau chiar rezolvări au venit din partea cadrelor didactice. Deci, iată un efort comun, neobișnuit, intens, admirabil, pentru care am și ținut să mulțumesc, la începutul intervenției mele, celor implicați.

Jurnalist: Compania care se afla în faza finală de testare a unui vaccin împotriva COVID a oprit acest demers pentru că un voluntar s-a îmbolnăvit brusc, în condițiile în care este prima companie cu care Uniunea Europeană a semnat un astfel de contract, iar România a cerut de la Comisia Europeană 10 milioane de doze de vaccin anti-COVID. Ce așteptări sunt în acest moment și dacă ne aflăm cumva în același punct în lupta împotriva pandemiei?

Președintele României: Trebuie să ne uităm și la ce au spus alte oficialități care sunt foarte informate. De exemplu, Organizația Mondială a Sănătății a spus din capul locului că este foarte puțin probabil să avem un vaccin în anul 2020. Este posibil să avem un vaccin la mijlocul anului 2021. Sigur, companiile Pharma lucrează intens, este și interesul lor și e, evident, interesul societăților noastre să avem acest vaccin, de aceeași și Uniunea Europeană, de exemplu, a oferit sprijin inclusiv financiar pentru companiile care lucrează la dezvoltarea unor vaccinuri, însă rezultatul final îl vom ști atunci când primul vaccin agreat, aprobat va fi pe piață, până atunci nu putem decât să sperăm că lucrurile se vor desfășura mai repede.

Jurnalist: Dacă îmi permiteți, o precizare? România ce va face în acest caz? Va aștepta ce decizie va lua Comisia Europeană în privința unui vaccin sau va lua un alt contract cu o altă țară care poate descoperă un vaccin înainte? Va rămâne România la cele 10 milioane de doze și atât? Mulțumesc.

Președintele României: În această situație și în pandemia în care ne aflăm, nu cred că cineva își imaginează că undeva se dezvoltă un vaccin și fugim repede acolo și cumpărăm vaccinul. Aceste lucruri nu mai sunt posibile. Suntem o mare familie, suntem oamenii de pe Pământ care cu toții ne dorim să avem un vaccin și atunci aceste înțelegeri care s-au făcut și la ONU și în cadrul Uniunii Europene evident că se vor respecta și, în măsura în care un vaccin valabil, testat și acceptat apare, va exista o colaborare strânsă pentru a oferi în termenul cel mai scurt tuturor națiunilor interesate acest vaccin.

Jurnalist: Aș dori să vă întreb, tot referitor la deschiderea anului școlar – Executivul a promis 250.000 de tablete și până în momentul de față s-au achiziționat 82.000 dintre acestea. Săptămâna trecută ați declarat că sperați ca Guvernul să găsească o soluție pentru elevii care nu au acces la învățământul on-line. Mai sunt patru zile până când începe școala. Ce soluție v-a comunicat Guvernul că a găsit pentru cei 168.000 de copii care nu au acces în prezent la învățământul on-line?

Președintele României: Trebuie să fim foarte realiști. În măsura în care nu s-a realizat achiziția, din motive birocratice sau altele, ne confruntăm cu o situație care este nesatisfăcătoare și este, pe de altă parte, evident că trebuie rezolvată cât se poate de repede. Dacă până în 14 septembrie nu toți copiii care au nevoie vor avea tabletă, atunci și Guvernul, și autoritățile locale vor lucra să aibă tablete în 15, sau în 16, sau în 17 septembrie, fiindcă, din păcate, pandemia nu va dispărea nici într-o săptămână, nici în două, și lucrurile vor trebui rezolvate cât mai urgent. Momentan, se lucrează la un scenariu prin care autoritățile locale vor achiziționa tablete și se vor face decontările de la Guvern, iar dacă nici asta nu funcționează, atunci vor fi găsite metode alternative de achiziție directă pe loturi mici. Deci, s-a lucrat, există soluții, vor fi puse în practică, însă este posibil ca într-o localitate sau într-alta nu tot să fie pregătit perfect în 14 septembrie. Dar cred că trebuie să fim realiști. Dacă lucrurile sunt rezolvate în marea majoritate, atunci și guvernanții, și autoritățile se pot concentra pe acele excepții unde încă trebuie lucrat și sunt convins că în termenul cel mai scurt se vor rezolva foarte multe din problemele care încă nu sunt total eliminate.

Jurnalist: Care ar fi, din punctul dumneavoastră de vedere, termenul limită, o dată anume, până la care Guvernul, împreună cu autoritățile, trebuie să găsească aceste soluții?

Președintele României: Cât mai repede posibil!

Jurnalist: Domnule Președinte, la ceremoniile de deschidere a anului școlar, de fiecare dată, alături de părinți, elevi și profesori, se aflau și oamenii politici. Cum vedeți aceste participări în contextul pandemiei și al campaniei electorale? Dumneavoastră veți participa luni la această deschidere de an școlar?

Președintele României: Dați-mi voie să vă spun că, după părerea mea, aceste festivități nu trebuie organizate în acest an. Sunt evenimente unde vine multă lume, este greu de controlat accesul, este greu de ținut oamenii la distanță. Gândiți-vă că vin copii care vin prima dată la școală. Nici nu-și cunosc învățătoarea sau învățătorul, nu știu de cine să asculte. Este posibil să se înghesuie și atunci să avem exact efectul opus față de cel pe care ni-l dorim, adică să se respecte distanța, să poarte măști, și așa mai departe. Părerea mea – nu sunt ministru al Educației, dar părerea mea este că nu este bine să se organizeze astfel de festivități de început de an școlar în condiții de pandemie.

Pe cale de consecință, nu voi participa la niciun fel de festivitate de început de an, dar voi avea un mesaj video pentru elevi și pentru dascăli.

Jurnalist: Aseară, în Sectorul 1 s-a petrecut un episod grotesc de campanie, cu injurii strigate la portavoce, între reprezentanții PSD, pe de-o parte, și membri PNL-USR-PLUS, pe de altă parte. Cum ați caracteriza campania electorală de până acum? Concret, ce așteptări aveți de la PNL la alegerile locale?

Președintele României: În orice campanie, din păcate, cel puțin în ultimii ani, au fost și excese. Eu îmi să nu mai fie și cu toții ne dorim campanii decente, civilizate, unde candidații își prezintă oferta electorală și înjurăturile. Sper să prindem vremurile când astfel de manifestări nu mai au loc în timpul campaniilor electorale.

Dacă mă întrebați ce așteptări am de la PNL – Partidul Național Liberal este, fără doar și poate, cel mai important partid în ziua de astăzi pe scena politică din România și trebuie să demonstreze acest lucru și la alegerile locale. Eu mă aștept la un rezultat record din partea Partidului Național Liberal. Mă aștept să aibă mai mulți aleși locali, mai multe primării, mai multe consilii județene decât au avut vreodată în ultimii 30 de ani.

Jurnalist: Dar vă așteptați să aibă PNL mai multe primării și mai mulți aleși locali decât PSD? Adică să devină cel mai mare partid și din punct de vedere matematic?

Președintele României: PSD ocupă peste jumătate din pozițiile din administrația locală la momentul acesta și mă aștept ca PSD să nu mai ocupe jumătate din pozițiile din administrația locală. Există tot felul de sondaje, care arată votul politic, dar știm foarte bine – la alegeri locale contează și candidatul, persoana candidatului, și atunci este bine să avem așteptări rezonabile. Așteptarea mea este ca Partidul Național Liberal să obțină, de data aceasta, cele mai multe mandate pe care le-a obținut vreodată.

Jurnalist: Elevii de clasa a VIII-a încep acest an fără manualul de Română, care este o materie de examen, și, deși nu este prima dată și primul an în care elevii nu au toate manualele pe bănci, putem spune că acesta este un eșec 100% al Guvernului liberal, pentru că licitația a început în 5 decembrie 2019, la puțin timp după instalarea Guvernului, și până în acest moment, după nouă luni, nu există, nu a fost acordat contractul, deci nici măcar nu se știe cine va face acest manual. Domnule Președinte, cum vedeți dumneavoastră faptul că în nouă luni nu s-a putut nici măcar să fie acordat acest contract cuiva ca să facă manualul?

Președintele României: Este o problemă care mi s-a adus la cunoștință și evident că sunt nemulțumit, însă nemulțumirea mea nu se îndreaptă doar punctual asupra cuiva care nu a reușit să contracteze manualul, ci întregul sistem pare că nu funcționează. Uitați-vă la tot felul de achiziții care nu au putut fi făcute fiindcă metodele birocratice sunt atât de complicate încât până și Guvernul, iată, se găsește în imposibilitatea de a achiziționa tablete. Totuși, nu e vorba de o rachetă cu care se zboară pe Marte, este vorba de niște tablete cu care să învețe copiii care nu pot merge fizic la școală. Și cred că întregul sistem de achiziții trebuie reevaluat și trebuie găsite metodele prin care aceste achiziții să fie corecte. Rezultatul, din partea mea, să fie contestabil, dar totul să se petreacă într-un termen rezonabil de scurt, și atunci cu siguranță și astfel de probleme vor putea să fie eliminate.

Să știți că nu încerc să iau partea cuiva, dar problema cu manualele nu este nouă, este o veșnică problemă și ne arată că întreg sistemul este prost gândit, nu funcționează, și am pretenția ca după alegerile parlamentare să ne apucăm foarte serios de treabă, nu doar să implementăm generic „România Educată”, ci să găsim metodele cele mai bune pentru a face și procedurile de achiziție, corecte, dar în așa fel încât ele să aibă o finalizare într-un timp previzibil și într-un timp util pentru a putea pune manualul, de exemplu, pe banca elevului.

Jurnalist: O scurtă completare, domnule Președinte. Credeți că a fost un timp prea scurt pentru PNL să învingă sistemul moștenit?

Președintele României: Acest Guvern nici nu a fost pus în funcțiune ca să învingă vreun sistem moștenit. Acest Guvern, dacă ne amintim și cred că ne amintim cu toții, a fost pus în funcțiune să gestioneze treburile publice până la alegerile parlamentare, să aprobe bugetul și să rezolve problemele curente. Le-a rezolvat pe acestea, s-a ocupat de pandemie, s-a ocupat de rezolvarea problemelor ocazionate de începutul anului școlar și de multe alte lucruri și sunt convins că după alegerile parlamentare va exista un cadru parlamentar și guvernamental cu care atunci chiar putem să ne apucăm să rezolvăm și aceste rămâneri în urmă sistemice create de PSD.

Jurnalist: Ați vorbit despre temele abordate în cursul acestei campanii electorale și unul dintre subiectele aduse în discuție a fost chiar eficiența Poliției Locale. Unii lideri politici au fost foarte critici la adresa acesteia și chiar au invocat posibilitatea desființării, astfel încât să fie integrată în cadrul Poliției Naționale. Aș vrea să vă întreb dacă dumneavoastră sunteți mulțumit de activitatea Poliției Locale. Și dacă nu, cum vedeți soluționat această problemă, prin instrumente legislative sau altele?

Președintele României: Cred că trebuie să vedem lucrurile așa cum sunt. Există poliții locale care funcționează foarte bine, și cunosc o astfel de Poliție Locală din propria mea experiență. Sunt și poliții locale care este evident că au oarece probleme de management sau de funcționare. Părerea mea personală este că nu trebuie desființate, dar trebuie clarificată atribuția Poliției Locale, atribuția Poliției Naționale, felul cum colaborează, felul cum se controlează metodologic și managerial și unele, și altele. Cred că este nevoie de îmbunătățirea cadrului legislativ, dar și îmbunătățirea aspectelor foarte punctuale și la unii, și la alții, și atunci putem să îi facem să funcționeze așa cum sunt gândiți, pentru cetățean.

Jurnalist: Dacă îmi permiteți, una dintre criticile aduse a fost tocmai aceasta că ele ar fi, în anumite situații, controlate de către autoritatea locală, respectiv de către primar. Credeți că există riscul acesta, se poate face ceva pentru a diminua o astfel de problemă?

Președintele României: Da, Poliția Locală este subordonată Primarului. Este și normal, primarul este ales să conducă treburile publice în comunitatea pe care o conduce, însă trebuie să o facă în așa fel încât totul să fie în folosul comunității și nu în alt folos.

Jurnalist: Aș avea o întrebare de politică externă și una de interes național, vă rog.

Președintele României: Parcă era vorba de una, dar haideți să o considerăm o întrebare și o completare.

Jurnalist: Ministrul român de externe a anunțat recent că România disponibilizează 100.000 de euro pentru societatea civilă și presa independentă din Belarus, iar mesajul transmis astăzi de ambasadorul României la Minsk, de a o susține pe Svetlana Alexievici, împreună cu alți colegi din Uniunea Europeană, este limpede. Intenționați să o invitați pe Svetlana Tihanovskaia, așa cum s-a dus astăzi la Varșovia? Și, dacă sunteți de acord cu ce spune colegul dumneavoastră de familie politică, Manfred Weber, că Președintele din Belarus trebuie sancționat internațional.

Președintele României: Vedeți, aceste chestiuni le discutăm în cadrul Uniunii Europene și căutăm soluții și abordări comune, fiindcă dacă există 27 de opinii față de situația din Belarus, atunci nici una din ele probabil nu va fi foarte convingătoare. Până acum, abordările au fost comune și vor rămâne în continuare comune. Evident, în măsura în care lucrurile evoluează spre anumite chestiuni punctuale, o să informez opinia publică. Dar nu mi se pare că este o temă pe care putem să discutăm așa, dacă și parcă. Deocamdată, acțiunile care au fost făcute din partea României sunt cele pe care le cunoașteți. La sfârșitul lui septembrie vom avea Consiliul European, unde rediscutăm aceste chestiuni, și atunci voi informa opinia publică despre măsurile pe care le planificăm.

Jurnalist: Iar cea de a doua întrebare era legată de începutul anului școlar. Tabletele mai devreme sau mai târziu - mai târziu, spunea astăzi domnul Cîțu - vor veni. Problema este cu rețelele de transmisie. În foarte multe părți din țară semnalul nu există. Credeți că, dat fiind că este vorba despre o problemă de securitate națională, educația, ar fi fost indicat să discutați subiectul în Consiliul Suprem de Apărare a Țării și să implicați, eventual, și STS, care e totuși mai puternic decât niște parteneri comercial care au interese comerciale?

Președintele României: În România s-a luat de mult decizia ca rețelele acestea să fie puse la dispoziție de operatori privați. Și asta s-a implementat de 30 de ani încoace, cu rezultate acceptabile. România este printre țările cu rețele rapide și accesibile. Evident că nu peste tot acoperirea este încă optimală. S-a discutat cu operatorii, se vor strădui și operatorii de rețele și evident că statul, prin STS, acolo unde poate, dă o mână de ajutor și problemele se vor rezolva pas cu pas.

Jurnalist: Bună seara! Dacă rectificarea bugetară va fi modificată în Parlament de PSD, cu măririle aferente de pensii și salarii, așa cum își doresc social-democrații, ce veți face cu legea atunci când aceasta va ajunge la dumneavoastră?

Președintele României: Eu cred că această lege, dacă va fi modificată așa cum susțineți că există surse care spun, nu poate fi aplicată. Pentru simplul motiv că banii nu există!

Bani există fix atâția cât a hotărât Guvernul prin rectificarea bugetară, fiindcă ei au toate datele și cunosc situația reală.

Așadar, chiar dacă eu, premierul, Guvernul ne dorim majorări, ele vor fi făcute în măsura și în ritmul în care bugetul țării permite aceste majorări. Și dacă în Parlament se găsește o majoritate parlamentară care ignoră realitățile economice ale României, nu se va schimba nimic.

Ba mai mult, există o decizie a Curții Constituționale, care spune foarte clar că nici o majoritate parlamentară nu poate decide în detrimentul finanțelor publice ale țării.

Deci, lucrurile sunt destul de clare. În privința majorărilor și a bugetelor se poate face atât cât face actualul Guvern. Și nici o lege, din păcate, nu va face să avem mai mulți bani acum în bugetul țării. Pentru a avea mai mulți bani, trebuie să ne străduim cu toții mai mult, să investim mai mult, să atragem bani europeni, să dezvoltăm autostrăzi, căi ferate, să ajutăm IMM, să ajutăm șomerii, lucruri pe care le face Guvernul, le-a făcut și le va face și în continuare.

Jurnalist: Buna seara! Spuneați chiar în începutul acestei conferințe faptul că au fost luate măsuri pentru protecția cetățenilor în momentul în care vor merge la vot. Există însă o situație prezentată chiar și de ministrul Sănătății, conform căreia accesul persoanelor care au o stare febrilă va putea fi făcut în sala de vot, într-adevăr, într-o cabină specială, dar întrebarea este dacă vă îngrijorează o astfel de situație, dacă susțineți o astfel de situație, dacă ați cerut lămuriri din partea ministrului Sănătății și poate chiar dacă s-a pus în discuție o alternativă, și anume urna mobilă. Mulțumesc!

Președintele României: Da, am discutat această chestiune, și cu premierul, și cu ministrul Sănătății, și o s-o mai discutăm. Este o situație foarte specială și, da, întreaga pandemie mă îngrijorează, ne îngrijorează pe toți, dar asta nu înseamnă că stăm îngrijorați și nu facem nimic. Noi facem, să mișcăm lucrurile. Și pentru asta trebuie să ne mișcăm în pregătirea alegerilor locale. Și, într-adevăr, soluția menționată de dumneavoastră cu o cabină special destinată persoanelor cu anumite simptome este deocamdată soluția în discuție și soluția vehiculată. Va fi discutată cu experții, cu specialiștii în continuare și în final, în scurt timp, vom avea cele mai clare soluții.

Și aici este nevoie de foarte multă atenție. Pandemia nu dispare până la alegeri și trebuie să avem cu toții grijă, și de noi, și de ceilalți, trebuie luate măsuri sanitare speciale în așa fel încât nici un alegător să nu se trezească infectat din localul de vot, nimeni din comisie să nu fie pus în pericol și așa mai departe. Și sunt convins că aceste probleme se vor rezolva.

Jurnalist: Domnule Președinte, considerați că depesedizarea României prin absorbția în PNL este un succes?

Președintele României: Și cum ar funcționa depesedizarea prin absorbție în PNL? Vă referiți desigur la tema trecerilor unor persoane dintr-un partid într-altul. Sunt cazuri excepționale, mi-am exprimat opinia și o cunoașteți foarte bine și s-a cam terminat. Dacă ați observat cumva, s-a cam terminat.

Jurnalist: Ați avut discuții în acest sens, de a limita acest...

Președintele României: Puteți să presupuneți sau să vă folosiți sursele, dar vă spun că s-a cam terminat. Mulțumesc!

Vă mulțumesc tuturor, vă doresc multă sănătate!