Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Declarația de presă susținută de Președintele României, domnul Klaus Iohannis, la deschiderea Tronsonului de Autostradă A7 - varianta ocolitoare Bacău

Bună ziua tuturor!
Domnule Prim-ministru,
Domnilor miniștri, parlamentari, constructori, dirijori de constructori,
Onorată asistență,

Îmi face mare plăcere să particip astăzi aici, la inaugurarea acestui drum, care deocamdată este Centura Bacăului. Este o lucrare extrem de importantă, cu siguranță, pentru oamenii locului și sunt convins că atât Consiliul Județean, cât și Primăria vor constata în foarte scurt timp beneficiul unei astfel de centuri.

Însă, dragii mei, lucrurile au o importanță dincolo de impactul local și vreau să vorbesc un pic despre acestea. Această bucată de autostradă - de cred că sunt 17 kilometri - este primul tronson din Moldova care vine să arate determinarea noastră, a mea cu siguranță, dar a și Guvernului liberal, de a dezvolta semnificativ infrastructura în Moldova.

Este o promisiune, aș putea să spun, deja mai veche pe care am făcut-o. Cu siguranță vă amintiți că am fost un promotor și am rămas un promotor al Autostrăzii Moldova. Dar și toate aceste tronsoane care ne-au fost prezentate sunt, cu siguranță, la fel de importante.

Dragii mei, nu este niciun secret că Moldova, prin „grija” guvernanților pesediști, a fost lăsată în urmă. Și așa nu se poate continua!

Noi, prin aceste lucrări, am venit să dovedim practic că nouă ne pasă de Moldova, și nu la nivelul de povești și promisiuni deșarte, ci la nivelul de realizări. În continuare, proiectele de infrastructură din zona Moldovei și care leagă Moldova de restul țării sunt de maximă importanță și vor fi realizate.

Doi - este un lucru care poate fi evaluat politic, probabil, cel mai bine. Aici se vede foarte clar ce a însemnat o guvernare pesedistă inutilă – că pentru Moldova au fost inutili, nu au rezolvat nimic; nici pentru restul țării - deci, o guvernare pesedistă inutilă în trecutul destul de apropiat și o guvernare liberală utilă.

Lumea mă acuză că prea îi laud pe liberali și Guvernul liberal. Nu, nu îi laud. Pur și simplu, arăt cum stau lucrurile și, pentru oamenii de aici, se va vedea foarte rapid că acest guvern, chiar în condiții de criză, chiar cu minoritate parlamentară, a realizat lucruri pe care le-a promis. Bunăoară, acest tronson de autostradă, prin grija Ministrului Bode, a companiei, a oamenilor din minister, a deblocat fonduri europene semnificative, a negociat cu constructorul într-un mod constructiv, și cred că merită subliniat – acest tronson a fost finalizat cu un an de zile înainte de termen. Și cu această ocazie, țin să felicit și pe cei care au construit acest tronson și să constat că avem antreprenori români foarte performanți. Este un lucru notabil și foarte îmbucurător.

Aceste lucruri despre Moldova și autostradă fiind zise, dați-mi voie să trec foarte scurt și la tema numărul unu din spațiul public, pandemia.

Am putut să constatăm că, în ultimele săptămâni, numărul de persoane nou infectate în fiecare zi a scăzut semnificativ. Da, este adevărat că în perioada sărbătorilor poate s-a testat un pic mai puțin. Totuși, scăderea este clară și dați-mi voie să vă spun, fiindcă și aici sunt tot felul de interpreți politici: această scădere se poate constata cam peste tot în Europa. Deci, nu numai noi am luat măsurile juste, corecte, ci și alții, și această scădere nu este o întâmplare, nu este o „șurubare” la date, ci este o realitate în Europa și, din fericire, facem parte din țările unde se constată o reducere.

Asta fiind constatată, am discutat aceste chestiuni cu experții, cu specialiștii, și am decis ca, de la sfârșitul acestei săptămâni, să fie redeschise piețele. Asta este, cu siguranță, o veste bună și pentru producătorii care vor să vândă în piețe, dar și pentru românii care vor să-și facă provizii din timp pentru sărbătorile de iarnă.

Acestea fiind zise, dați-mi voie să-i felicit încă o dată pe toți cei care s-au implicat pentru realizarea acestui prim tronson semnificativ și să vă doresc tuturor multă sănătate.