Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Alocuțiunea susținută de Președintele României, domnul Klaus Iohannis, în cadrul ceremoniei de decorare a domnului Nicolae Ciucă, Prim-ministru interimar și ministrul Apărării Naționale

Domnule Ambasador Adrian Zuckerman,
Domnule Nicolae Ciucă, prim-ministru interimar şi ministru al Apărării Naţionale,
Domnule Ludovic Orban, Președinte al Partidului Național Liberal,
Onorați membri ai Guvernului,
Stimați invitați,

Mă bucur să particip la această ceremonie, în cadrul căreia domnului Nicolae Ciucă, prim-ministru interimar şi ministru al Apărării Naţionale, i se înmânează Legiunea de Merit, una dintre cele mai înalte şi prestigioase decoraţii pe care Statele Unite ale Americii le conferă cetăţenilor străini.

Doamnelor și domnilor,

Întărirea și extinderea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii reprezintă un pilon de bază al politicii externe a României, pentru promovarea intereselor fundamentale ale țării noastre, în spiritul continuității și predictibilității.

Salut progresele semnificative înregistrate în ultimii ani în punerea în practică a viziunii noastre comune, a unui Parteneriat Strategic extins, durabil, dinamic și profund ancorat în valorile euroatlantice, capabil să răspundă nevoii de gestionare a riscurilor şi ameninţărilor cu care ne confruntăm.

Apărarea şi securitatea, comerţul, investiţiile și securitatea energetică, democraţia, statul de drept, drepturile omului şi buna guvernare, ca și educaţia, ştiinţa, cercetarea şi tehnologia sunt paliere definitorii pe care Parteneriatul nostru se dezvoltă permanent.

Mai mult, în contextul dificil al actualei pandemii, România a menținut un dialog continuu cu Administrația SUA și am identificat împreună căi eficiente de cooperare pentru gestionarea și atenuarea efectelor generate de acest teribil virus.

Apreciem, în mod deosebit, cooperarea în domeniul înzestrării pentru apărare cu corporaţii din Statele Unite ale Americii, care este benefică modernizării armatei noastre.

Statul român menține ca obiectiv major extinderea și aprofundarea cooperării bilaterale în viitor.

Există premise excelente pentru aprofundarea cooperării pe toate planurile, de la cel al apărării, până la domeniul economic în sens larg, incluzând aici evident zona energiei și a infrastructurii.

Domnule Nicolae Ciucă,

Vă felicit pentru realizările obținute în perioada exercitării funcției de șef al Statului Major al Apărării!

Decorația care vă este acordată astăzi reprezintă recunoaşterea rolului deosebit de important pe care l-ați avut în dezvoltarea relațiilor militare bilaterale dintre România și Statele Unite ale Americii.

Acordul politic încheiat în anul 2015 ne-a permis să asigurăm 2% din PIB pentru finanțarea apărării, începând cu 2017, respectând astfel deciziile asumate în cadrul NATO.

Armata României şi-a adus şi continuă să-şi aducă o contribuţie importantă la combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. De asemenea, Armata va avea un rol esențial în coordonarea și derularea campaniei de vaccinare împotriva acestei maladii, campanie care va debuta nu peste mult timp.

Vă felicit, domnule general în rezervă Nicolae Ciucă, şi vă doresc putere de muncă, satisfacții atât în plan profesional, cât și în plan personal şi multă sănătate!

Întrucât se apropie sărbătorile de iarnă, dați-mi voie să vă urez tuturor Sărbători Fericite!