Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Alocuțiunea susținută de Președintele României, Klaus Iohannis, cu prilejul primirii delegației României care va participa la competiția sportivă „Invictus Games The Hague”

Domnule Prim-ministru,
Domnule ministru,
Domnule șef al Statului Major al Apărării,
Dragi participanți la Jocurile Invictus de la Haga,
Doamnelor și domnilor,
Bine ați venit la Palatul Cotroceni!
Am dorit să vă întâlnesc înainte de plecarea dumneavoastră la Jocurile Invictus, care se vor desfășura în curând la Haga, pentru a vă transmite personal aprecierea pentru sacrificiile făcute, pentru exemplul de curaj, demnitate și loialitate față de țară.
Competiția la care urmează să participați înseamnă mult mai mult decât o serie de întreceri sportive. Reprezintă o dovadă de tărie și stăruință în fața traumelor fizice și psihice pe care le-ați înfruntat, dar și de încredere că nimic nu poate frânge speranța în viitor.
Rănile militarilor noștri - consecințe dure ale războiului - nu pot fi nicicând vindecate, ele încă dor. În ciuda obstacolelor întâmpinate, ați decis să nu renunțați. Puterea dumneavoastră ne inspiră și aveți deplina noastră prețuire, dumneavoastră și toți militarii, pentru sacrificiile făcute în cursul misiunilor încredințate.
Datorită eroismului militarilor noștri, a credinței lor în valorile naționale, cetățenii români se simt protejați și trăiesc într-o societate sigură. În plus, militarii români contribuie în mod substanțial la consolidarea profilului României în cadrul Alianței Nord-Atlantice și al parteneriatelor din care facem parte.

Dragi sportivi,
Traversăm o perioadă extrem de dificilă. De aproape 50 de zile Federația Rusă a pornit războiul împotriva Ucrainei și zi după zi apar dovezi cutremurătoare despre atrocități și orori de neimaginat.
Sunt acte de o cruzime înfiorătoare, de nejustificat, iar justiția internațională trebuie să îi pedepsească pe toți cei vinovați.
Dumneavoastră știți cel mai bine ce înseamnă distrugerile, pierderile de vieți omenești și dramele războiului, cât de mult sunt afectate pentru totdeauna familii și comunități întregi.
Este admirabilă forța interioară care v-a făcut să mergeți mai departe cu demnitate, urmând aceleași standarde de excelență, exigență și profesionalism. Ați adus astfel o nouă perspectivă în societate, demonstrând că nu rănile vă definesc, ci curajul, hotărârea și puterea de a trece peste traumele suferite, dând dovadă de o enormă tărie de caracter.
Îmi exprim aprecierea pentru familiile și apropiații dumneavoastră, care v-au fost alături în tot acest timp și v-au oferit sprijinul necesar pentru a depăși momentele grele. De asemenea, le mulțumesc tuturor celor care susțin și contribuie la acest amplu efort de pregătire a echipei Invictus România.
Este impresionant spiritul activ care vă caracterizează și vă asigur de toată susținerea mea. Românii vă sunt recunoscători pentru toate sacrificiile pe care le-ați făcut și vă sunt alături.
Prin participarea dumneavoastră la Jocurile Invictus de la Haga, demonstrați întregii lumi că sunteți adevărați învingători.
Veți reprezenta și de această dată România cu mândrie și onoare și sunt convins că motto-ul dumneavoastră - Nu linia de sosire contează, ci linia de start - va întări spiritul de camaraderie care vă definește.
Vă înmânez drapelul tricolor, pe care l-ați onorat cu cinste, onoare și demnitate de fiecare dată, și vă urez multă sănătate și mult, mult succes la competiția de la Haga!